Noël Keijsers

Technologische innovaties in de revalidatie.

Het aantal technologische innovaties in de zorg neemt in de laatste jaren enorm toe. Ook het aantal initiatieven om technologie in de zorg te integreren groeit hard. Door een groeiend tekort aan goed zorgpersoneel, de wens om patiënten meer eigen regie te bieden en patiënten meer te motiveren om te bewegen, zijn deze technologische innovaties van groot belang. Ook binnen de kinderrevalidatie zullen deze technologische innovaties een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

De belangrijkste innovaties zijn de inzet van Virtual Reality (VR) en robotica om het dagelijks functioneren van kinderen met neurologische problemen te verbeteren. VR is uitermate geschikt om op een leuke manier voorlichting te geven. Daarnaast kan het worden ingezet om de functionaliteit van de bovenste en onderste extremiteiten op een intensieve, taakgerichte en uitdagende manier te trainen in zowel de ziekenhuis als thuisomgeving. Wanneer met behulp van training niet voldoende functie kan worden herwonnen kan het gebruik van robotica een oplossing zijn. Doordat de motoren kleiner en lichter zijn geworden is de inzet van draagbare robotica voor bijvoorbeeld het ondersteunen van de benen of de armen in het dagelijks leven enorm toegenomen. Tijdens mijn presentatie zal ik de huidige mogelijkheden en beperkingen schetsen.

Dr. Noël Keijsers is sinds 2005 werkzaam op de afdeling Research van de Sint Maartenskliniek Research en leidt sinds 2017 de onderzoekers van het RevaResearch-team. Binnen het onderzoek ligt zijn focus op de biomechanica van het lopen van patiënten van de afdelingen Revalidatie en Orthopedie.

CONTACTINFORMATIE

JKF Kinderfonds
Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem
telefoon: 026-3526981 
email: projecten@jkfkinderfonds.nl

Image