Geschiedenis

johanna van nessHet JKF Kinderfonds is een voortzetting van de Johanna Stichting. De Johanna Stichting werd opgericht in december 1900 als Vereeniging tot verzorging van gebrekkige en mismaakte kinderen in Nederland. Deze vereniging stelde zich ten doel 'het verplegen, opvoeden, ontwikkelen en behandelen, benevens het geven van ambachtsonderwijs aan gebrekkige kinderen in Nederland door het opnemen van dergelijke kinderen in uitsluitend hiervoor ingerichte tehuizen. De oprichters waren dr. Renssen (chirurg te Arnhem), Ds. Disselhoff (predikant-directeur van het Diaconessenhuis te Arnhem) en moeder en naamgever van de Stichting Johanna van Ness. Zij was besturend zuster van het Diaconessenhuis te Arnhem.

De statutaire doelstelling van het JKF Kinderfonds is het stimuleren en subsidiëren van initiatieven die tot doel hebben om kinderen en jongeren tot 25 jaar met een lichamelijke beperking als gevolg van een aandoening van hersenen, zenuwen, botten en spieren een volwaardige plaats in de maatschappij te geven.

Op 26 en 27 november 1962 presenteerde Arie Klapwijk (geneesheer-directeur van de Johanna Stichting) samen met Mies Bouwman de 23 uur durende televisie-uitzending van de inzamelingsactie Open het Dorp, welke ruim 21 miljoen gulden bijeen bracht voor de bouw van Het Dorp.

Klapwijk was tot mei 1964, toen het administratiegebouw gereed kwam, waarnemend directeur van Het Dorp. Hij legde deze functie neer om zich weer te richten op zijn medische en leidinggevende taken bij de Johanna Stichting.

Mies Bouwman is tot haar overlijden in 2018 lid van het Comité van Aanbeveling van het JKF Kinderfonds geweest.

CONTACTINFORMATIE

JKF Kinderfonds
Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem
telefoon: 026-3526981 
email: projecten@jkfkinderfonds.nl

Image