kinderen met een lichamelijke beperking steunen wij
kinderen met een lichamelijke beperking steunen wij
JKF
JKF

Wat is je eerste indruk van mij? Let's talk! 2K40 vlog van Lars & Jaidy

Oordeel niet meteen! Dat is de boodschap van Lars in de laatste aflevering van Let’s Talk!

Samen met danser Jaidy gaat hij een dag op pad. Ze hebben het over relaties, het najagen van je dromen en dingen waar ze trots op zijn. Benieuwd? Check de laatste aflevering van Let’s Talk! 🎙

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door JKF Kinderfonds en Cam on Wheels. Cam on Wheels is een filmproductiehuis waar jongeren met en zonder beperking samen de tofste video’s bedenken en maken! 🎬

Bijdrage JKF Kinderfonds € 10.000

Pakje Power

Pakje Power Chris Gmelig MeylingIn juni kwamen Olaf Verschuren en Chris Gmelig Meijling van de Hoogstraat vol trots het eindproduct van hun project presenteren bij het JKF Kinderfonds. Het is een fantastisch Pakje Power geworden!

Jongeren worden op een leuke ontspannen manier uitgedaagd voor een gezondheidsvierdaagse. Ze leren hoe belangrijk de combinatie van voldoende rust (slapen), bewegen en gezonde voeding is om gezond op te groeien.

De heren hadden als verrassing een aantal pakketjes extra meegenomen voor de jonge revalidanten van de afdeling Kind & Jeugd van Revalidatiecentrum Klimmendaal. Die zijn we samen natuurlijk even gaan brengen bij onze buren!

De Pakjes Power werden heel enthousiast in ontvangst genomen. 'Het lijkt wel Sinterklaas' werd er meteen geroepen. Daarna werd de inhoud van de tas meteen bekeken en besproken, de eerste plannen werden al meteen gemaakt. De challenge is geaccepteerd!

De jonge revalidanten weten natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Dit Pakje Power viel daarom erg goed in de smaak en lijkt zijn doel te bereiken, want de groep maakte al meteen plannen om te starten met de opdrachten.

Wat is het Pakje Power?

Het Pakje Power is gemaakt en bedacht voor en door jongeren. De onderzoekers van de Hoogstraat en studenten van de HKU hebben goed geluisterd naar de wensen, behoeften en ideeën van de jonge revalidanten. Samen hebben zij het Pakje Power ontworpen en samengesteld. Het ziet er erg professioneel uit! 

Met het Pakje Power wordt je (laagdrempelig) uitgedaagd een Gezondheidsvierdaagse te starten. Er zitten receptenkaartjes in voor lekker èn gezond eten, een elastiek met oefeningen om te bewegen, een slaapmasker om lekker ontspannen te slapen, een kwartet om je kennis over gezond leven te verbeteren, een dagplanner, een poster met supertips, een mooie duurzame waterfles en nog veel meer. Er is zelfs een Instagram account gekoppeld aan het Pakje Power zodat je met anderen in contact kunt komen en je prestaties en ervaringen kunt delen.

Bijdrage JKF Kinderfonds € 9.479

 

Aandacht voor fysieke gezondheid bij jongeren met BBDD

20210019 BBDDKenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) richt zich op kinderen en jongeren met ontwikkelingsbeperkingen als gevolg van een hersenbeschadiging. Doel is om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot zelfstandige, gezonde en gelukkige volwassenen. De groep kinderen en jongeren waar ze zich op richten wordt ook wel aangeduid als Brain Based Developmental Disabilities (BBDD) en omvat onder andere kinderen met Cerebrale Parese, epilepsie, en hersentumoren.
Ze ondersteunen deze groep kinderen en jongeren in hun ontwikkeling door wetenschappelijk onderzoek en daaraan verbonden innovatieprojecten. Hun visie is dat ook kinderen met een hersenbeschadiging het beste uit zichzelf moeten kunnen halen en hun dromen kunnen waarmaken.
Hiervoor zijn in de aanpak drie leefstijl factoren belangrijk: bewegen, slaap en voeding. Deze factoren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven en hebben hun invloed op het functioneren van kinderen thuis, op school en in de maatschappij.

Uit eerder onderzoek blijkt dat volwassenen met een hersenbeschadiging ten opzichte van leeftijdgenoten een verhoogde kans hebben op leefstijl-gerelateerde chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Ook is aangetoond dat als gevolg van hun aandoening (jonge) kinderen met een hersenbeschadiging minder goed slapen, minder bewegen en meer problemen hebben met eten dan hun leeftijdsgenoten. Dit heeft niet alleen gevolgen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

De afgelopen jaren heeft het KCRU voor kinderen met BBDD in de leeftijd van 0-8 jaar kennis, expertise en een netwerk opgebouwd rondom bewegen, slaap en voeding met het doel de zorg te verbeteren. Na het ontwikkelen en implementeren van een zorgpad met aandacht voor slaap, beweging en voeding van kinderen (0-8 jaar) met CP binnen De Hoogstraat Revalidatie en het Wilhelmina Kinderziekenhuis is dit zorgpad eind 2020 landelijk uitgerold. De presentaties van het implementatie-symposium zijn terug te kijken op de website van CPNederland. Met de uitrol van dit zorgpad is er in Nederland bij deze groep jonge kinderen standaard aandacht voor slaap, beweging en voeding. Ook in het buitenland is er middels publicaties aandacht voor dit zorgpad.  

Na verschillende overlegmomenten met zorgverleners, ouders en recent (in het door het JKF Kinderfonds gesubsidieerde “Toolkit-project” met de HKU studenten) ook met jongeren, is duidelijk geworden dat ook bij deze groep een grote behoefte bestaat om de fysieke gezondheid binnen de zorg een plek te geven. De ambitie in de huidige aanvraag is om een zorgpad voor jongeren met BBDD (9 tot en met 18 jaar oud) te ontwikkelen. In dit zorgpad is, net als in het eerder ontwikkelde en geïmplementeerde zorgpad voor de jonge kinderen, aandacht voor slaap, beweging en voeding.

Het JKF Kinderfonds is van mening dat dit project gaat leiden tot een zorgpad waar behoefte aan is. Het is een sympathiek, kansrijk en relevant project dat door een goed projectteam wordt uitgevoerd. 

Bijdrage JKF Kinderfonds samen met co-financier Rotterdams Kinderrevalidatiefonds Adriaanstichting € 40.000

Supporterwave: De Twijn is supporter van de Gezonde Generatie

 De vakdocenten bewegingsonderwijs van Onderwijscentrum de Twijn zorgen ervoor dat hun leerlingen een mooie, sportieve en gezonde toekomst tegemoet gaan!

Supporter van de gezonde generatieWij zijn supporter van de Gezonde Generatie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vakdocenten bewegingsonderwijs van Onderwijscentrum de Twijn zorgen ervoor dat hun leerlingen een mooie, sportieve en gezonde toekomst tegemoet gaan!

Wij zijn supporter van de Gezonde Generatie!

Beter slapen voor kinderen met CP

20190017 Beter slapen voor kinderen met CPDe Hoogstraat verzamelt in samenwerking met UMCU en twee ouderverenigingen voor kinderen met Cerebrale Parese (CP) kennis om een op wetenschappelijke kennis gebaseerde aanpak voor het stimuleren van gezonde slaap en de aanpak van slaapproblemen voor kinderen met CP te ontwikkelen. 

Klik hier voor meer informatie over dit project.

Bijdrage JKF Kinderfonds samen met Kinderfonds Adriaanstichting € 40.000 

CONTACTINFORMATIE

JKF Kinderfonds
Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem
telefoon: 026-3526981 
email: projecten@jkfkinderfonds.nl

Image