Project van Adelante Zorggroep afgerond met goed resultaat

20170101 EurekahHet doel van het project was het onderzoeken van de haalbaarheid van een effectieve en meer gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en zorgprofessionals via een platform voor digitale data-uitwisseling tussen ouders en zorgprofessionals (Zorg arQive) in de kinderrevalidatie.

Uiteindelijk werd met de implementatie van het platform beoogd dat ouders naar hun eigen behoefte kunnen participeren in de behandeling van hun kind, waardoor zij meer regie en autonomie krijgen in het revalidatieproces en de meest optimale behandelresultaten gerealiseerd worden. De doelgroep bestond uit ouders en kinderen van 0 tot 8 jaar oud met Cerebrale Parese die onder behandeling zijn in de kinderrevalidatie.

De resultaten van het project zijn erg goed.

Deze haalbaarheidstudie heeft duidelijk gemaakt dat een effectieve en meer gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en zorgprofessionals haalbaalbaar is, maar dat arQive in combinatie met de arQive Camera App in zijn huidige vorm niet het geschikte platform is om dit te bereiken.
Voorafgaand aan de studie was effectief gedefinieerd als ‘naar tevredenheid en met het minste verlies aan tijd en energie’. Het merendeel van de gebruikers (zorgprofessionals meer dan ouders) was tevreden over de manier van samenwerking, maar dit ging wel gepaard de nodige investering van tijd en energie.
Gelijkwaardig was gedefinieerd als ‘adequaat gedeelde verantwoordelijkheid en regie’ in de samenwerking tussen ouders en zorgprofessionals. Dit is bij een aantal zorgprofessionals en ouders goed gelukt, maar bij het merendeel betrof het eenrichtingsverkeer. Dit werd voor een groot deel bepaald door de situatie waarin de gezinnen zich bevonden. Ouders willen graag dat hun kind therapie krijgt, maar zijn soms zwaar belast waardoor het hen niet lukt om zich te verdiepen in een digitaal platform en/of om filmpjes over en weer te sturen. Omdat het van te voren moeilijk in te schatten is, bij welke ouders thuiscoaching goed lukt en welke ouders hier meer moeite mee hebben, is het verstandig van te voren met de ouders in gesprek te gaan over welke rol zij op dat moment kunnen en willen vervullen.

Vlak na het laatste ouderinterview brak de Corona crisis uit en gingen veel zorginstellingen op zoek naar digitale mogelijkheden om hun zorg op afstand voort te kunnen zetten.

De implementatie van digitale toepassingen heeft een enorme boost gekregen in de revalidatiezorg. Veel gebruikte platformen zijn: ZOOM, Microsoft Teams, Telerevalidatie.nl, Beter dichtbij, arQive met chatfuntie, etc. Het aantal deelnemers aan #Eurekah was beperkt, maar navraag onder zorgprofessionals, die nu al een aantal weken noodgedwongen ‘digitaal’ werken, geeft een vergelijkbaar beeld. Men is zeer tevreden over de mogelijkheid om thuis mee te kunnen kijken en men is positief verrast over hetgeen op afstand gedaan kan worden. Het is de verwachting dat een aantal van deze toepassingen ook na de Corona crisis gehandhaafd zal blijven in de zorg. Belangrijk hierbij is om de veiligheid voor zowel zorggebruikers als zorgprofessionals te blijven bewaken, met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan over welke vormen van eHealth vergoed worden en om deze vorm van eHealth op te nemen in het opleidingscurriculum van zorgprofessionals.

Bijdrage JKF Kinderfonds in cofinanciering met Kinderfonds Adriaanstichting € 30.000

CONTACTINFORMATIE

JKF Kinderfonds
Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem
telefoon: 026-3526981 
email: projecten@jkfkinderfonds.nl

Image