Hoe maak ik een Speelfilm? ...zonder stem!

20170100Een verhaal vertellen is voor kinderen die niet of moeilijk spreken een grote uitdaging en is iets wat zij niet doen. Verhalen vertellen is belangrijk voor creativiteit, taal-vertelvaardigheid maar vooral ook voor persoonlijke ontwikkeling.

Doordat deze jongeren moeilijk of niet communiceren maken ze weinig of geen contact met anderen. Vanaf heel jong leven ze in een sociaal isolement. Door samen films te maken en samen naar de films te kijken en hierover te praten kunnen ze met elkaar in contact komen. Zij krijgen door het filmen de kans om stoer mee te doen en meer regie te hebben in hun communicatie met anderen. Dit geeft hun misschien net het vertrouwen om meer te participeren en het gesprek aan te gaan met anderen, ook met betrekking tot werk en opleiding.

 

Een mooi bijkomstig feit is dat zij het verhaal vertellen vanuit hun perspectief. Het ontwikkelen van een speelfilm bestaat uit verschillende onderdelen van mondelinge expressieve taal-vertelvaardigheid zoals: een verhaal verzinnen, een script schrijven, acteren met tekst, filmen, monteren en presenteren. Tijdens de productie van een speelfilm gaan 40 kinderen en jongeren die niet of nauwelijks spreken (de deelnemers) gezamenlijk aan de slag onder begeleiding van het film-productiehuis Cam on Wheels. Cam on Wheels is een filmproductie huis waar jongeren zonder en met beperking samen films maken onder begeleiding van een professionele filmmaker. De deelnemers van dit project gaan samen met het Cam on Wheels team, onder begeleiding van een een professionele filmmakers, aan de slag met:

1) een verhaal verzinnen

2) een script schrijven 

3) acteren met verbale en non-verbale communicatie (spraakcomputer, gebaren, etc.)

4) regisseren

5) zelf filmen en monteren

6) de presentatie van hun film in een echte bioscoop.

Het gaat hierbij niet om de speelfilm als einddoel, maar is het proces van "de Film maken" het grote doel!

Het project is inmiddels succesvol afgerond. Met de lesmethode wordt de doelgroep, de scholen en revalidatie een toegankelijke ‘leuke’ tool aangereikt om ‘Film als Ondersteunde Communicatie (FaOC)’ in te zetten voor het verbeteren van mondelinge taal-vertelvaardigheid, om de kansen op participatie en communicatieve zelfredzaamheid te vergroten; om gewoon mee te doen!

Bijdrage JKF Kinderfonds € 10.000

CONTACTINFORMATIE

JKF Kinderfonds
Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem
telefoon: 026-3526981 
email: projecten@jkfkinderfonds.nl

Image