20190046 skikampen de Twijn 2020Meestal schrijven we (JKF) een artikel naar aanleiding van een eindverantwoording die we aangeleverd krijgen van onze aanvragers. Ditmaal hebben we echter zulke mooie reacties ontvangen van de ouders, dat we dit graag (met toestemming van de ouders) met jullie willen delen. Een filmpje van het CP skikamp en de StoerWinterWeek kun je bekijken door op de bovenste foto te klikken.

 

20190046 Stoer winterweekAls het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van!
Ieder mens ervaart het wel eens; niet mee kunnen doen, er buiten liggen, langs de zijlijn staan. Des te meer onze zoon, met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Soms is er iets wat je echt niet kan, maar soms ook juist iets wat je denkt niet te kunnen. Onze zoon dacht dit ook. ‘Ik denk dat ik alleen met een slee kan’. Maar dat beeld werd overtroffen. De eerste dag stond hij al op de latten en de laatste dag van de blauwe piste. Apetrots belde hij iedere dag naar huis dat hij zijn nieuwe doel weer bereikt had. ‘En mam, ik heb een medaille! Derde bij de slalom.’ Altijd langs de zijlijn, maar nu even niet…

Iets te doen waarbij je iedere dag een succes ervaring hebt. Ongelofelijk blij en dankbaar zijn we hiervoor. Onze zoon werd 3 weken na het skikamp geopereerd. Tegen al het verplegend personeel en de chirurg werd duidelijk verteld, ik kan dit wel hoor, want ik kan ook skiën. En de filmpjes en foto werden door menig familielid bewonderd. Extra bijzonder, omdat het iets is wat hijzelf gedaan heeft, zonder hulp van broer of ouders. De boodschap was iedere keer; ‘Heb ik even geluk dat ik CP heb, want dan mag ik op een skikamp.’

 Soms is loslaten veel krachtiger dan vasthouden!

Ook dit is iets wat wij als ouders hebben mogen ervaren. De zorg voor je kind overgeven is niet makkelijk. Hij heeft veel hulp en begeleiding nodig en kan niet zonder toezicht vanwege zijn epilepsie. Maar hij wilde dit dolgraag, dus ga je als ouders erin mee. En wat heeft hij ook onze verwachting overtroffen. Een bijzondere tijd om zo even zonder hem je gezin te runnen. Het heeft ons (ouders, broer en 2 zussen) rust gebracht.

Soms valt de dagelijkse zorg en de toekomst ons erg zwaar, maar juist door dit bijzondere skikamp wordt ons oog weer gericht op de mogelijkheden.

Vruchten van dit skikamp zijn:

  • Opbouwen van zelfvertrouwen
  • Vergroten van de eigenwaarde
  • Vergroten van zelfstandigheid
  • Mee kunnen praten en ervaringen kunnen delen met anderen
  • Leren loslaten van de zorg
  • Ervaren dat je kind zijn eigen hulpvraag kan stellen aan iemand die hem minder goed kent.

Dankjewel dat onze zoon deze salto mocht maken! Zonder jullie support was het nooit gelukt.

 

20190046 skikamp CPHier even een stukje over wat het ski kamp voor onze zoon en ons als ouders heeft betekend. Onze zoon heeft door het ski kamp een enorme sprong gemaakt qua zelfstandigheid en ontwikkeling. Hij heeft er geleerd dat hij zelf verantwoordelijk kan zijn voor zijn aandoening. Dat hij ook zonder onze zorg, met een beetje hulp van de begeleiding, prima voor zichzelf kan zorgen. We hebben hierdoor een ander kind teruggekregen. Veel zelfverzekerder, zelfstandiger en met de prachtige ervaring van het skiën in zijn herinnering. Voor hem en ons is de verandering zo groot, dat we zelfs aan het nadenken zijn over een overstap naar het regulier onderwijs.

 

 

20190046 foto van Rob Fransen 2Dan komt dat aanmeldingsbriefje voor het skikamp weer naar voren en kijkt mijn dochter mij hoopvol aan….. Ze heeft namelijk al meerdere keren een uitnodiging gehad! “Mam ik ben nu 15 jaar, best zelfstandig en kan dit wel!”

Ja moeder: je dochter geeft zelf aan dat ze zelfstandig genoeg is om dit avontuur aan te gaan, maar hoever ben jij zelf?? Als ouder weet je dat dit moment eraan zit te komen en dat je als ouder ook een stap daarin moet zetten. “Oké, we gaan ervoor; zowel jij als je ouders.” Een hele overwinning op onszelf!

Het was voor haar super spannend; “alleen” op reis en dan ook nog skiën. Maar vol trots ging ze aan de slag: zelf voorbereiden, plannen en inpakken. Ze was zichzelf erg bewust dat het nu op haar aankwam. Samen met de andere deelnemers en begeleiding zorgen voor een leuke en gezellige tijd.

Het skiën heeft haar laten zien, dat ze tot veel in staat is en heeft haar zelfverzekerder gemaakt; zowel op de praktische zaken als de sociale zaken; zorgen dat je op tijd klaar bent, gebeurtenissen die iets anders verlopen dan dat je had gehoopt, omgaan met anderen die je niet allemaal goed kent… De teleurstelling dat je lichaam niet altijd zo’n zware inspanning trekt en hoe er mee om te gaan: aanvaarden, aanpassen en door!

Als ouders hebben we haar met gezonde spanning laten gaan, mede omdat je weet dat ze in goede handen was bij de leiding en begeleiding (vakmensen die weten wat CP in kan houden). Fijn dat dit mogelijk is, en dat het zowel voor haarzelf als de ouders zoveel meerwaarde heeft in de ontwikkeling naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid, loslaten.

Wij kijken terug op een leerzame ervaring, waar ze veel aan heeft gehad!

“Mam, volgende keer ga ik weer hoor!” was haar reactie, nou daar doen we het voor! 

 

20190046 foto van Rob Fransen

Naast het feit dat onze zoon enorm genoten heeft van het skikamp heeft hij er ook persoonlijk behoorlijk wat aan gehad.

Hij heeft kunnen ervaren dat hij wel degelijk een sport/ bewegingsactiviteit kan leren in een relatief korte tijd. Hij twijfelt nogal aan zijn fysieke en motorische vermogens en praat zichzelf daar snel de grond mee in. Doordat hij nu heeft kunnen ervaren dat hij in zo’n week eerder bij de voorlopers dan de achterblijvers hoort, heeft hij ook meer zin (lees ‘vertrouwen’) om zelf meer in beweging te komen. Dit is natuurlijk alleen mogelijk geweest door de ruime begeleiding die aanwezig was voor de kinderen daar.

Ook conditioneel heeft het hem goed gedaan. Hij heeft thuis de neiging om vooral veel binnen te blijven en te gamen en hij dacht dat hij ook niet meer kon sporten vanwege zijn conditie. Een week in de buitenlucht en iedere dag skiën heeft hij toch mooi vol gehouden.

Tot slot heeft het hem ook geholpen om school in een wat positiever daglicht te zien. Hij heeft vanuit eerder schoolervaringen nogal een negatief beeld van school en omdat hij van deze activiteit erg heeft genoten is voor hem ook school een wat positiever beeld gekregen. Wat zeker handig is aangezien hij de komende jaren daar nog wel zal moeten vertoeven.

 

20190046 zitski 1Onze zoon heeft een geweldige ervaring opgedaan met het CP skikamp van de Twijn. Hij heeft enorm genoten van het skiën. Wij merken thuis dat hij ook een stukje zelfstandiger is geworden. Zo maakt hij zelf zijn eten klaar, wil hij nu ook wel een klein boodschapje voor ons doen en is het aankleden ’s morgens ook geen probleem meer.

Hij vond zowel het skiën als alle andere activiteiten tijdens dit kamp er leuk. Hij zou dan ook ieder jaar wel mee willen.

 

 

 

20190046 Stoerwinterweek 4Onze dochter heeft het bijzonder gaaf gevonden. Zonder ouders op vakantie, met een groep kinderen en een geweldige begeleiding. Het was voor haar de eerste keer op vakantie zonder ouders. Een hele overwinning. En toch heel vertrouwd voor haar door de begeleiders. Ze is er sociaal- emotioneel van gegroeid en weet zich ook meer zelfstandiger te redden. Daarbij is ze een stuk zekerder geworden.

Al met al een zeer positieve ervaring voor haar en ook voor ons. Een week van succes momenten die haar meer zelfvertrouwen heeft gegeven. Ondanks een valpartij, zere knie, toch daar heel volwassen mee omgegaan. Kortom een bijzondere en mooie ervaring.

 

(We hebben ervoor gekozen de namen van de leerlingen niet te noemen en de foto's niet te linken aan de reacties.) 

Youtube

 

Instagram

Facebook

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl