20190034 filmpje CIMT zomerkamp

Ook dit jaar organiseren de beide Kinderrevalidatie teams van Revalidatie Friesland en UMCG Beatrixoord weer het CIMT zomerkamp. Kinderen en jongeren met een minder goede handfunctie door bijvoorbeeld Cerebrale Parese, Erbse Parese of Niet aangeboren hersenletsel hebben hun ‘goede’ hand vaak enorm goed ontwikkeld. Tijdens een kamp leren zij juist hun minder goede hand beter te gebruiken. Ieder jaar weer is dit kamp een groot succes met duidelijke resultaten voor de jongeren. Om een duidelijk beeld te krijgen van het kamp is er een overzicht met filmpjes te vinden op onze website ( https://www.revalidatie-friesland.nl/revalidatiemogelijkheden/cimt-bit-therapiekampen).Het kamp duurt twee weken, waarin de jongeren een enorme inspanning moeten leveren om hun aangedane hand beter te kunnen gebruiken. Om dit tot een groot succes te maken, hechten we veel waarde aan aantrekkelijke en motiverende therapieën. Denk hierbij aan zeilen, subben, golfen en muziek spelen.

Er wordt gewerkt volgens de CIMT-BiT methodiek. Dit staat voor Constrained Induced Movement Therapy en Bimanual Therapy. Praktisch houdt het in dat er in de ochtend eenhandig geoefend wordt waarbij de goede hand in een ovenwant zit. In de middag wordt tweehandig geoefend. Er wordt gewerkt aan door jongeren zelf opgestelde hulpvragen en revalidatiedoelen die altijd gericht zijn op het vergroten van de zelfredzaamheid van de jongere.

Voor het komende kamp zijn er 10 deelnemers. De begeleiding wordt verzorgd door therapeuten en vrijwilligers (therapeuten in opleiding), die specifiek hierin geschoold zijn. In onderzoek is duidelijk aangetoond dat deze manier van oefenen een goed resultaat heeft voor het gebruik van je minder goede hand bij tweehandige activiteiten. Het is niet zo dat je zo goed wordt dat je na het kamp alles kunt met je minder goede hand, maar wel, dat je deze hand veel beter kunt gaan gebruiken bij alle dagelijkse activiteiten. Op sociaal gebied worden gedurende het kamp daarnaast ook grote stappen gemaakt. De jongeren voelen zich veel zelfverzekerder, zijn zelfstandiger en participeren beter in het gezin of op school. Inmiddels wordt deze therapie vorm overal ter wereld toegepast. De groep van vorig jaar heeft hele goede vooruitgang geboekt.

Het kamp zal plaats vinden in juli en vindt weer plaats in Beetsterzwaag in de Ronald MC Donald Hoeve.

Bijdrage JKF Kinderfonds  € 2.500

Youtube

 

Instagram

Facebook

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl