20140113 DCDRadboudUMC heeft het project 'Stap voor stap' voor kinderen met Developmental Coordination Disorder met een goed resultaat uitgevoerd.

Tijdens het wetenschappelijk onderzoek is onderzoek gedaan naar 'het kwantificeren van een looppatroon en vermogen om obstakels te vermijden tijdens het lopen bij kinderen met DCD in vergelijking met een controlegroep met reguliere ontwikkeling'. Bij het onverstoord lopen (behalve stapbreedte) en bij alle functionele loopvaardigheidstaken, waarbij aanpassing van het looppatroon gevraagd wordt, scoorden de kinderen met DCD significant slechter (<0.032).

 

Daarnaast is 'het toetsen van een interventie op een lopende band met lichtprojecties (C-mill) om het looppatroon en obstakelvermijding bij kinderen met DCD te verbeteren' onderzocht. Kinderen en ouders geven aan dat ze de interventie op de C-mill leuk en nuttig vonden. Veel ouders hadden het idee dat hun kind na de interventie beter gecoördineerd kon lopen en rennen en minder vaak viel. Ook gaven sommige ouders aan dat hun kind meer fysiek actief werd na de interventie. De voorlopige resultaten laten zien dat de kinderen met DCD na de training verbeteren in hun obstakelontwijk vermogen. Dit effect blijft behouden na 6 maanden follow-up. Bij functionele loopvaardigheidstaken overground worden geen verschillen waargenomen direct na de training, maar na 6 maanden follow-up lijken veel kinderen wel wat vooruit te zijn gegaan op de taken overground.

Dit project leert dat het goed is om behalve naar de fijne motoriek ook naar de loopvaardigheid van kinderen met DCD te kijken, met name als zij hun looppatroon aan moeten passen tijdens het lopen, bijv. vanwege een drukke omgeving of obstakels. Training op de C-mill is een leuke vorm van trainen voor hen en laat verbeteringen zien. Het omzetten van deze verbeteringen naar de overground situatie vraagt nog aandacht.

Bijdrage JKF Kinderfonds in cofinanciering met Kinderfonds Adriaanstichting € 20.000

 

Youtube

 

Instagram

Facebook

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl