Openluchttheater 1962Eind vorig jaar belde mevrouw Schutten naar het JKF Kinderfonds. Ze vroeg naar het openluchttheater van de Johanna Stichting waar zij als vrijwilliger samen met haar Zwitserse vriendin aan gewerkt had. Ze was onlangs in Arnhem geweest en had er tot haar teleurstelling niets meer van terug kunnen vinden.
Mevrouw Schutten staat het nog heel helder voor de geest. "Het is weliswaar iets van “100 jaar geleden” zeg ik wel eens bij wijze van spreken, maar toen waren we als groep heel enthousiast en hoopvol dat met name rolstoelgebruikers er veel plezier van zouden kunnen hebben." 

 

Omdat het openluchttheater niet meer bestaat is het JKF Kinderfonds in de archieven gedoken en heeft het volgende gevonden:
In de loop van de jaren vijftig werd men er zich van bewust dat de kinderen op de Johanna Stichting evenals alle andere kinderen behoefte hadden aan ontspanning en een zinvolle tijdsbesteding. Over het algemeen was de stichting daarvoor afhankelijk van de vrijgevigheid van particulieren die zich het lot van de gehandicapte kinderen aantrokken. Jarenlang verzorgden leden van de Rotaryclub Arnhem rijtochten of werden de kinderen door diverse verenigingen uitgenodigd om een boottocht te maken. Daarnaast zetten vele vrijwilligers zich in voor de padvinderij.

In 1962 werd door één van de internationale werkkampen, die uitgingen van de Wereldraad van Kerken, een openluchttheater in de bossen van de stichting gebouwd. "Het werd heel feestelijk ingewijd op 10 augustus 1962. Er werd door 24 vrijwilligers uit verschillende Europese landen en uit Ethiopië, Canada en de VS aan gebouwd."

Mevrouw Schutten vond het fijn dat dit stukje geschiedenis boven water is gekomen: 'Het was erg mooi om de informatie te krijgen. Hartelijk dank ervoor. Ik was erg blij dat er toch nog iets gevonden is. Ik zal mijn Zwitserse vriendin die ik toen heb leren kennen dit ook laten weten. Ze zal het vast net als ik heel mooi vinden dat er nog iets van ons project van toen op uw website geplaatst zal worden."

Het openluchttheater heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het moderne revalidatiecentrum Klimmendaal. Er is op dezelfde plek een theaterzaal gebouwd waar nog regelmatig gebruik van wordt gemaakt voor JKF Kinderfonds projecten.

 

Bronnen: mevrouw Schutten en jubileumboek Johanna Stichting 1900 - 1990

Youtube

 

Instagram

Facebook

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl