20180031 fotoUPDATE

Inmiddels heeft de activiteitenweek plaatsgevonden. De leerlingen hebben een geweldige week gehad met ontzettend leuke en leerzame activiteiten. De leerlingen hebben genoten. Het was fijn om te zien dat iedereen actief was. Ook de leerlingen in een rolstoel waren enthousiast. Er zijn foto’s gemaakt en verspreid onder de ouders. Veel goede reacties gekregen op de bewegingsactiviteiten.

 

Het doel om de leerlingen te laten ervaren dat sporten en bewegen leuk is, is zeker behaald.  

Ieder jaar organiseert Tyltylschool De Maasgouw een activiteitenweek. In deze week worden verschillende leerzame en actieve activiteiten gepland. De activiteitenweek zal dit schooljaar plaatsvinden in de week van 4 juni tot en met 8 juni 2018. Dit schooljaar zal de activiteitenweek in het teken staan van sport en bewegen. 

De activiteiten worden georganiseerd voor de leerlingen van Tyltylschool De Maasgouw. Dit zijn leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 20 jaar met een meervoudige beperking. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen in het speciaal onderwijs minder bewegen en sporten dan hun leeftijdsgenoten in het reguliere onderwijs (Heijden, 2013). Bewegen en sporten is belangrijk om de risico’s van inactiviteit tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met een handicap relatief vaker te maken hebben met overgewicht en obesitas dan kinderen zonder handicap (Van Lindert en Van den Dool, 2011). Daarnaast neigen kinderen en jongeren met een handicap meer naar lichamelijke inactiviteit dan jongeren zonder handicap (Batissa, 2001; Cooper et al., 1999; King et al., 2003; Wilson et al., 2002). Bij mensen met een beperking kan bewegen en sport dus een grote bijdrage leveren aan het totale functioneren en welzijn.

Er zullen, tijdens het project, meerdere sport- en bewegingsactiviteiten worden aangeboden. Voor de organisatie en uitvoering van deze activiteiten willen we samenwerken met het bedrijf KERNgezond en Judith’s Dance Point. Er zullen verschillende activiteiten worden aangeboden, namelijk:
• Ballonbal
• Memorie met extra grote kaarten
• Boccia
• Dansen
• Skelter- en fietsuitdaging
• Lasergamen

KERNgezond heeft zich door de jaren gespecialiseerd op verschillende gebieden van gezondheidsbevordering. Ze hebben de tools in huis om te inspireren, te verbinden en zijn gedreven om het beste resultaat te behalen. Het zijn experts op het gebied van gezonde leefstijl bij zowel kinderen als kwetsbare doelgroepen.
Bij KERNgezond staan bewustwording en inspiratie op het gebied van een gezonde leefstijl centraal. KERNgezond biedt zowel trajecten als op zichzelf staande activiteiten aan. Door middel van plezier, de basis om iets te leren, en topsporters als rolmodel vindt dit zowel structureel als incidenteel plaats.

Judith en haar team hebben een didactische en pedagogische achtergrond en IDTA (International Dance Teachers Association) en staan daarmee bekend om kwalitatief goede danslessen. In de dansschool van Judith kan iedereen leren dansen. Ze biedt lessen in stijldansen, peuterdansen, rolstoeldansen, openingsdansen, Hiphop, Tango en Zumba.
Ze geeft ook speciale danslessen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze leren verschillende dansen, losse dansen met eenvoudige bewegingen, party dance, maar ook stijldansen zoals Quickstep, Engelse wals, ChaChaCha en Tango. Bij deze groep is het vooral belangrijk dat ze zich even lekker kunnen bewegen en uiten en dat ze andere mensen ontmoeten.
Natuurlijk is het niet zomaar iets doen, maar zit er ook een doel achter. Ze zijn namelijk bezig met bewegen op muziek en dat is goed voor de motorische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Het plezier dat wordt beleefd door te leren dansen is uiteraard weer goed voor het zelfvertrouwen.
De dansen zijn zo gemaakt dat iedere cursist op zijn eigen manier kan meedoen. Er wordt rekening gehouden met de beperkingen van de cursisten en ze worden gestimuleerd steeds een beetje meer te kunnen. Ze worden bij ons niet geconfronteerd met hun niet kunnen maar juist met wat ze WEL kunnen. Dit stimuleert ze en geeft ze zelfvertrouwen.

De doelgroep wordt betrokken bij de uitvoering van de activiteiten. Zij mogen deelnemen aan alle activiteiten die worden georganiseerd.

Bijdrage JKF Kinderfonds € 1.505

Youtube

 

Instagram

Facebook

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl