bol

JKF Kinderfonds

Het JKF Kinderfonds zet zich al sinds 1900 vanuit Arnhem in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren tot 25 jaar met een lichamelijke beperking. JKF Kinderfonds is begonnen als eerste kinderrevalidatiecentrum in Nederland en financiert nu participatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek. 

Lees meer

20190048 foto Ellen Hanselaar en Petra van Schie bij artikelRaceRunning is een nieuwe para-atletieksport voor mensen met een lichamelijke beperking die niet zonder hulpmiddelen kunnen lopen of rennen. RaceRunning geeft deze doelgroep de mogelijkheid om een actieve leefstijl te hebben en te participeren in een sportclub. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 30 atletiekverenigingen en sportclubs waar RaceRunning atleten trainen. Afdeling Revalidatiegeneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUMC verwacht dat het beoefenen van de sport RaceRunning bijdraagt aan een betere fitheid, een beter zelfbeeld en daarmee een verbeterde kwaliteit van leven van de atleten.


Het project is bedoeld voor kinderen en jongeren (6 t/m 18 jaar) die starten (of net gestart zijn) met RaceRunning bij een reguliere atletiekvereniging of sportclub voor mensen met een beperking. De meeste deelnemers zullen de diagnose cerebrale parese (GMFCS II-V) hebben, maar ook deelnemers met andere diagnosen (zoals bijvoorbeeld NAH, spina bifida of syndromen) kunnen aan het project deelnemen.

Het doel van dit pilot onderzoek is om zowel de voortuitgang in fysiek functioneren als de psychosociale impact van RaceRunning te onderzoeken bij 15 startende (of net gestarte) atleten gedurende een 16 weken durende trainingsperiode. De fysieke fitheid zal gemeten worden met een inspanningstest op de racerunner (de Shuttle RaceRunning test) aan het begin en het eind van de trainingsperiode. De psychosociale impact (waaronder zelfbeeld en kwaliteit van leven) wordt gemeten door middel van een vragenlijst (Psychosocial Impact of Assistive Devices Scale; PIADS, Jutai 2002) die ouders invullen. Tevens worden ouders en atleten aan het eind van het project geïnterviewd om ook kwalitatieve data te verzamelen over eventuele veranderingen op fysiek en psychosociaal vlak. Tijdens de trainingen dragen de deelnemers een hartslagmeter, zodat de trainingsduur en –intensiteit wordt gemonitord. Daarnaast houden de deelnemers een trainingsdagboek bij waarin ook gebruik van de racerunner, bv thuis of op school, bijgehouden wordt.

In februari heeft directeur Ellen Hanselaar van het JKF Kinderfonds een cheque uitgereikt aan de onderzoeker mevrouw Dr. Petra van Schie voor dit belangrijke onderzoeksproject. RaceRunning wordt door onze doelgroep al veel gedaan, maar er is nog geen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de positieve gevolgen ten aanzien van gezondheid en participatie voor onze RaceRunnende jeugd. Het JKF Kinderfonds ondersteunt samen met Kinderfonds Adriaanstichting daarom graag dit onderzoek zodat de RaceRunners wellicht in de toekomst door de zorgverzekeraars/ overheid gefinancierd kunnen worden. 

Wil je meer weten over RaceRunning? Klik dan hier om de website van Racerunning Nederland te bekijken.

Bijdrage JKF Kinderfonds samen met FON Heuff de Zeeiuw en Kinderfonds Adriaanstichting € 60.000

Laatste Nieuws

 • Idéfix vakantiekamp 2022

  20190026 IdefixNa twee jaar Coronamaatregelen kan gelukkig in 2022 weer een Idéfix kinderkamp georganiseerd worden. 

  De vakantieweek voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking wordt gehouden in de Christina Hoeve op het vakantieverblijf de Leemkule in Hattem.

  lees meer

 • Buddy Obstacle Run

  Battle4kidsIn een prachtig natuurgebied dichtbij Zutphen, waar bos en water samenkomen, ligt het parcours van de Buddy Obstacle Run. In de schaduw van de bomen rijzen uiteenlopende hindernissen op, van klein en natuurlijk tot grotesk gebouwd en uitdagend.

  lees meer

 • Sportweekend Amarant

  Samen Sporten Tilburg

   Stichting Samen Sporten Tilburg organiseert ook dit jaar weer een sportevenement waarbij de gehandicaptensport beter op de kaart wordt gezet. Ook voor kinderen en jongeren met een lichamelijke en/ of meervoudige beperking is er weer voldoende aanbod tijdens het evenement.

  lees meer

 • Optimizing motor control of gait in CP with early fitting of orthoses

  Orthese.1.jpgUpdate:
  In dit project heeft de onderzoeksgroep het effect van het dragen van EVO's op (complexiteit van) motorische controle willen analyseren bij kinderen met CP.

  lees meer

 • Inclusiemusical

  Flyer inclusiemusical posterkant

  Vanuit de doelstellingen integratie, inclusie en co-creatie, wordt door Stichting Talent Ontwikkel Plaats een musicalproject gestart voor 16 tot 20 kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.

  lees meer

 • Jubileum Inclusieve West Arnhemse Muziek Vereeniging

  20180035 JKF Music KidsDe West Arnhemsche Muziekvereeniging (WAMV) stevent vol goede moed af op het jubileumjaar in 2022. Bij de WAMV staat de inclusie van mensen met beperking - waaronder kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking -  hoog in het vaandel. De vereniging staat midden in het wijkgebeuren van Arnhem-West.

  lees meer

 • BENG!22 Judotoernooi

  BENG22Het BENG!22 Judotoernooi gaat door! 

  En daar zijn we samen met de organisatie en de deelnemers heel erg blij mee. Het was vanwege de Coronamaatregelen lang onduidelijk of het geplande toernooi in april 2022 door kon gaan,

  lees meer

 • Frame Running voor jonge kinderen met een ernstige fysieke beperking

  Bergh voorbeeld JFK FramerunningHet doel van dit project - dat in samenwerking met het VUMC en Frame Running Nederland wordt uitgevoerd - is om een toolbox voor kinderfysiotherapeuten te ontwikkelen

  lees meer

2021

JKF Kinderfonds heeft het afgelopen (Corona) jaar samen met co-financiers en donateurs; de volgende bedragen besteed aan projecten voor kinderen en jongeren tot 25 jaar met een lichamelijke beperking: 

Toolkit
263789
wetenschappelijk onderzoek
 
Toolkit
54072
sportdagen en schoolreizen
 
Toolkit
18569
onderwijs, arbeid en wonen
 
Toolkit
21067
participatie,
sociale media en cultuur

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email: projecten@jkfkinderfonds.nl