20170063 vertel je verhalen met BeeldStichting Com in Beeld is er in geslaagd een vlogtrainingsprogramma te maken voor jongeren met een lichamelijke beperking (waardoor zij niet of nauwelijks kunnen spreken). Ze hebben geleerd een verhaal te vertellen met beelden en vlog/ film als ondersteunde communicatie en waren in staat te filmen en monteren, met eventueel ondersteuning in verband met motorische uitdagingen. De jongere blijft echter de regisseur en filmmaker van zijn eigen vlog!

 

Het maken van een vlog is eigenlijk een educatieve sociale taal-activiteit, maar wordt ervaren als een leuke activiteit. Daarnaast is er een VLOG-trainingsmodule ontwikkeld voor de lesmethode 'Mijn film, Mijn Verhaal', gericht op mondelinge taal-vertelvaardigheid voor kinderen en jongeren die niet of nauwelijks spreken.

Alle jongeren zijn - ondanks hun motorische uitdaging -  enthousiast over het vloggen. Ze zetten het vloggen nu privé in bijvoorbeeld door filmpjes thuis of op school te maken. Ze vinden een echte opdracht, op een echte locatie, met een echte opdrachtgever, uiteraard het leukste om te vloggen. Ze worden als professional ontvangen en gewaardeerd voor hun eindproduct. De belangrijkste conclusie of leerpunt van het project is….je hebt een publiek nodig, zowel voor privéfilmpjes als echte opdrachten! Het publiek voor de vlogs is de grootste motivatie van alle deelnemers. Een van de opdrachtgevers was het JKF Kinderfonds. Op het YouTube kanaal van het JKF zijn de leuke vlogs te bekijken. 

De persoonlijke ontwikkeling door het maken vlogs, was voor iedereen verschillend. Zo begonnen heel-moeilijksprekende jongeren opeens heel enthousiast (zeer moeilijk te verstaan) te presenteren op hun vlogs. Het zelfvertrouwen groeide. Een zeer bescheiden deelnemer, durfde eerst niet op een podium te filmen, maar na een aantal praktijkervaringen was er totaal geen verlegenheid meer. De camera gaf zelfvertrouwen. Wanneer het filmen klaar was, werden ze vaak weer heel bescheiden of stil…maar dat vraagt tijd. Ontroerend mooie filmpjes zijn gemaakt. Zowel de filmbeelden als interviews werden zeer professioneel uitgevoerd door de jongeren.

Bijdrage JKF Kinderfonds € 10.000

Instagram

Youtube

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email:projecten@jkfkinderfonds.nl