Jaarverslag 194 1945Lotgevallen van  de Johanna - Stichting van evacuatie tot wederopbouw

"In een stad, waar zo weinig meer herinnert aan het oude, waar gordijnen en vloerbedekkingen dingen geworden zijn uit een ver verleden, waar veel puin ligt en alles geschonden is, waar herinneringen in oorlogsgeweld verloren gingen en waar bovenal sinds tien maanden elke gedachte gericht is op de toekomst, daar kost het achterom kijken moeite en scherpt de heugenis de angel van het leed."

"Op 6 juni begon de grote uittocht. Met de ouders van de kinderen bestond de afspraak, dat ze hun kinderen onmiddellijk naar huis zouden halen, zodra de invasie in Europa begonnen was.
Enkele dagen later waren we slechts overgebleven met zes kinderen, waarvan vier voogdijkinderen, die geen thuis hadden.Samen met het voltallige personeel maakten de kinderen een onvergetelijke week door van 17 tot 24 september, toen ook de vluchtelingen van de Rijnkant in de Johanna-Stichting werden opgenomen."

"Op zondag 24 september werden we gedwongen om op korte termijn te evacueren. Het Rode Kruis werd ingeroepen om te assisteren bij de evacuatie. Ze kwamen al heel snel, binnen een uur begon de evacuatie al." Onderweg volgde op de Koningsweg nog een oponthoud, omdat er op dat moment luchtgevechten aan de gang waren. Daarna ging de reis verder naar Otterloo, het natuurbad De Zanding. In een houten keet vonden ze een onderkomen. De zusters deden hun best om alles weer zo gezellig mogelijk te maken: "dekens werden opgehangen als gordijnen, een rode deken deed dienst als tafelkleed, tuinstoelen werden gehaald uit de badinrichting." Hier bleven ze tot 19 december. Daarna moesten alle evacuees weg en betrokken ze het Dienstgebouw Hooge Veluwe.

Begin juni 1945 keerden ze terug naar de Johanna-Stichting in Arnhem. De gebouwen waren getroffen door vijf voltreffers van zware granaten die heel erg veel schade hadden veroorzaakt. Het was een droevige aanblik en was te gevaarlijk. Er waren twee schoollokalen die voor bewoning in orde gemaakt konden worden. Van daaruit is de wederopbouw van de Johanna-Stichting begonnen.

"Omdat de gehele inventaris, van bed tot keukengerei, was gestolen was het van onschatbare waarde dat het Rode Kruis naast beddengoed, matrassen en bedden ook eetgerei en schoonmaakmaterialen aanvoerde."

In september 1945 heropende het huis weer voor alle kinderen. Toen werd pas duidelijk dat de kleding en het schoeisel van de kinderen vaak in hele slechte staat waren, terwijl de reserves van de Johanna-Stichting niet meer bestonden.

Nederlandsch Volksherstel, het Rode Kruis en het Centraal Comité Kinderbescherming zorgden toen voor kleding, schoeisel en extra voeding voor de kinderen.

Het jaarverslag wordt besloten met:

"Het werk van de Johanna-Stichting aan het lichamelijk gebrekkige kind zal niet vastlopen in tekorten aan geld of materiele goederen, maar zal met Gods hulp groeien en voortgang hebben." 

Skate, Tumble, Rise, Repeat en klik op de foto voor de sensationele teaser van Rock & Rolstoel Producties

 

Screenshot Dorian klein

 

Help het JKF Kinderfonds met uw bijdrage om deze projecten te kunnen blijven ondersteunen. 

20180005 Schoolkamp 2

 Klik op de foto en bekijk de filmpjes van de uitstapjes van OCR De Twijn als voorbeeld en zie hoe belangrijk het is om deze projecten te blijven ondersteunen.

Meedoen, daar groeien onze kinderen van!

20190026 IdefixIn juli zijn 46 kinderen tussen de 6 en 16 jaar met een lichamelijke beperking mee gegaan op zomerkamp naar de Chiristinahoeve in Hattem met Stichting Idéfix.

Het thema 'Olympische Spelen' zorgde voor noodzakelijke samenwerking in groepsverband en dat ging erg goed.

20190034 filmpje CIMT zomerkamp

Ook dit jaar organiseren de beide Kinderrevalidatie teams van Revalidatie Friesland en UMCG Beatrixoord weer het CIMT zomerkamp. Kinderen en jongeren met een minder goede handfunctie door bijvoorbeeld Cerebrale Parese, Erbse Parese of Niet aangeboren hersenletsel hebben hun ‘goede’ hand vaak enorm goed ontwikkeld. Tijdens een kamp leren zij juist hun minder goede hand beter te gebruiken. Ieder jaar weer is dit kamp een groot succes met duidelijke resultaten voor de jongeren. Om een duidelijk beeld te krijgen van het kamp is er een overzicht met filmpjes te vinden op onze website ( https://www.revalidatie-friesland.nl/revalidatiemogelijkheden/cimt-bit-therapiekampen).

20190021 DJ ExperienceThe DJ Experience gaat 5 workshops geven aan de doelgroep van het JKF Kinderfonds met als doel om als DJ op te treden op (reguliere) middelbare scholen.

The DJ Experience biedt deze jongeren een kans om het vak van DJ te leren. De workshops zijn laagdrempelig waardoor de leerlingen  snel achter de draaitafel staan en zelf in actie komen. Zij krijgen alle kansen om hun dromen werkelijkheid te laten worden en naast de workshops wordt de leerlingen ook diverse podia geboden om hun muziek voor het voetlicht te brengen.

Op z20190036 Judofeest Texelaterdag 9 en zondag 10 november organiseert de Special Needs Judo Foundation samen met Budokai Texel een judofeest voor judoka's met een beperking uit heel Nederland en beginnende judoka's van Budokai Texel. Er worden meer dan 300 judoka's verwacht, waarvan er zeker 75 tot de doelgroep van het JKF Kinderfonds behoren. De belangrijkste doelen van dit project zijn: sport- en spelplezier, integratie, waardering en trots.

Instagram

Youtube

Contactinformatie

JKF Kinderfonds

Heijenoordseweg 3 
6813 GG Arnhem

telefoon: 026-3526981 

email:projecten@jkfkinderfonds.nl